09/03/17

Boekvoorstelling @ Leuven: 'TTIP en CETA voor beginners'

Nog nooit deden vrijhandelsakkoorden zoveel stof opwaaien als TTIP en CETA. Line De Witte schreef een toegankelijk boekje boordevol concrete voorbeelden. Als kers op de taart schreef G3W mee aan het hoofdstuk over dienstverlening en gezondheidszorg.

De boekvoorstelling is een initiatief van EPO Uitgeverij, G3W, Hart Boven Hard en Comac Leuven. Line De Witte, de auteur van 'TTIP en CETA voor beginners' gaat in gesprek met Wouter Hillaert (Hart boven Hard), Anne-Marie Mineur (SP Nederland, Europees Parlement) en Marc Maes (11.11.11.). Lode Vanoost (De Wereld Morgen) leidt het gesprek in goede banen.

Over het boek

Nog nooit deden vrijhandelsakkoorden zoveel stof opwaaien als TTIP en CETA. Eigenlijk was dat niet de bedoeling: de discussie over de twee verdragen was voorbestemd voor achterkamertjes in Washington, Brussel en Toronto. Maar eerst kwam er overal protest van burgerbewegingen, milieu- en consumentenorganisaties, vakbonden en mutualiteiten, die de globalisering een tweesnijdend zwaard vinden. Daarna won Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een protectionistische agenda. En later haalden Wallonië en Brussel de internationale pers omdat ze CETA niet wilden ondertekenen. Exit TTIP en CETA? Let toch maar op.

In dit toegankelijk boekje boordevol concrete voorbeelden neemt Line De Witte u mee op wandel. Wat is de achtergrond van die vrijhandelsakkoorden tussen de VS en Europa en tussen Canada en Europa? Wie wordt er beter van en wie niet? Een verhaal over jobs, arbeidsvoorwaarden, gezondheidszorg, onderwijs, chloorkippen en hormonenvlees. Maar ook over kleinschalige landbouw en grote bedrijven die straks misschien overheden voor de rechter kunnen slepen als nieuwe wetsvoorstellen hun bedrijfswinsten aantasten.

Auteurs

Line De Witte is leerkracht en coauteur van De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen (EPO, 2015). Julie Steendam, beleidsmedewerkster bij G3W, schreef mee aan het hoofdstuk over dienstverlening.

Praktisch

De boekvoorstelling gaat door op donderdag, 9 maart, van 19.30 tot 21.30.
Locatie: Barbóék, Schrijnmakersstraat 17, 3000 Leuven
De toegang is gratis maar je schrijft je best in via uitgeverij@epo.be, want de plaatsen zijn beperkt.

Je kan het boek bestellen op epo.be. Houd onze agenda in de gaten voor andere boekvoorstellingen in je buurt. Of organiseer zelf een leesgroep? G3W kan je hierbij ondersteunen. Contacteer daarvoor Julie: julie@g3w.be

Nodig je vrienden uit op het Facebookevenement

274 keer gelezen