BLOG

15/09

Filipijnen: G3W versterkt sociale organisaties in de strijd tegen de mijnbouw in Capiz

Terwijl de Filipijnse regering de destructieve activiteiten van de mijnondernemingen wil inperken, heffen de provinciale autoriteiten van Capiz (op het eiland Panay) het verbod op grootschalige mijnbouw op. De lokale sociale bewegingen gaan hier niet mee akkoord en lanceren een tegenoffensief.

G3W strijdt voor een sterke sociale beweging op de Filipijnen, zodat de stem van de zwaksten eindelijk wordt gehoord!

De lokale afdeling van vrouwenorganisatie Gabriela in Capiz maakt deel uit van de vereniging voor natuurbehoud (CEPA). Deze organisatie vormt het speerpunt van een mobiliseringscampagne voor de inwoners van Capiz. Het doel van deze campagne is om de provinciale raad te verplichten om haar beleid te wijzigen en het moratorium op grootschalige mijnactiviteiten in de provincie te respecteren.

CEPA betreurt dat de provincie de tijdelijke stopzetting niet volgt: “De bevolking verzet zich al meer dan 20 jaar massaal tegen grootschalige mijnbouw. Deze wet kwam er na 5 jaar lobbying en volksprotest om het milieu van de regio Capiz te beschermen. Het moratorium was een overwinning van het volk in haar strijd tegen de mijnindustrie.”

G3W versterkt de sociale strijd

De grootschalige mijnbouw is een groot probleem op de Filipijnen. De mijnbouw gaat vaak gepaard met illegale praktijken van de privébedrijven: het illegaal toe-eigenen van gronden, politieke corruptie, intimidatie en moord op tegenstanders en andere schendingen van de mensenrechten. Daarom strijdt G3W voor een sterke sociale beweging op de Filipijnen.
Zo kan een echte tegenmacht gevormd worden die politieke verandering kan brengen zodat de stem van de zwaksten eindelijk wordt gehoord.

Om druk te zetten op de provinciale regering organiseert Gabriela bijeenkomsten samen met verschillende organisaties in de regio zoals PAMALAKAYA (vissersorganisatie), KADAMAY (armengemeenschap), TUMANDOK ( organisatie die de rechten van de inheemse volkeren verdedigt). Vóór de start van elke gemeenteraad gaat Gabriela met deze organisaties betogen aan het gemeentehuis. G3W en Gabriela organiseerden ook opleidingen die ervoor moeten zorgen dat organisaties hun rechten beter kunnen opeisen en hun stem luider kunnen laten klinken.

Al deze acties hebben hun vruchten afgeworpen, want de alliantie heeft een politieke medestander gevonden. De gouverneur van de provincie Capiz, Antonio del Rosario, heeft bevestigd dat hij, ondanks het opheffen van het moratorium, geen mijnactiviteiten zal toelaten in Capiz. Hij stelt niet op de hoogte te zijn van de ordonnantie.

De raad van Roxas City (een stad in de provincie Capiz) heeft ook een resolutie gestemd tegen de opheffing van het moratorium op de grootschalige mijnactiviteiten en op de exploitatie in de provincie.

 

 

1282 keer gelezen