BLOG

21/08

Hevige regens zetten de helft van Manilla blank

Voor de derde dag op rij heeft de Filippijnse hoofdstad Manilla te lijden van hevige monsoenregens. Het zijn de lokale organisaties die alweer de solidariteit organiseren.

Gisteren stond de helft van de miljoenenstad onder water. Ongeveer 300.000 mensen hebben een tijdelijk onderkomen gevonden in evacuatiecentra. In Manila is dat niet ongewoon en de mensen maken het er bijna jaarlijks mee. Op Facebook kan ik volgen hoe het water stijgt rond het huis van Obeth van onze partnerorganisatie Gabriela. Ze moest al verschillende keren ontruimen omdat het onder water stond bij hevige regens. Ze woont immers dicht bij een beek (of eerder een open riool) die de aanvoer van water niet aankan. Aan de foto's te zien staat het water bijna opnieuw tot aan de drempel. Obeth moet voorlopig niet ontruimen maar kan het huis ook niet verlaten.

In die omstandigheden hebben de mensen in de eerste plaats nood aan voedsel en zuiver water. En zoals steeds zijn het de lokale organisaties die meteen de hulp organiseren. Geen spectaculaire toestanden maar gewone oerdegelijke solidariteit: sociale organisaties zamelen hulpgoederen in en zorgen voor verdeling in de wijken. Alle andere activiteiten worden even op een laag pitje gezet. Zo is het ook bij de mensenrechtenorganisatie Karapatan. Op hun Facebook pagina's vind ik vandaag geen foto's van slachtoffers van mensenrechtenschendingen maar wel van het personeel dat hulpgoederen verpakt. Die werden aangekocht dankzij een donatie van de politieke gevangenen. Way to go!

5421 keer gelezen