12/01/17

PETITIE: Steun de vervolgde Turkse academici

Al maandenlang zijn academici en leerkrachten doelwit van repressie in Turkije. Duizenden werden ontslagen, gearresteerd en bedreigd. Deze week werd ook Feride Aksu, lid van de People's Health Movement, ontslagen. Onderteken de petitie.
Meer dan 50.000 personeelsleden uit het onderwijs zijn uit hun functie gezet, 37.000 werden gearresteerd en wachten op hun proces.

Academici die hun nek uitsteken om het maatschappelijk belang te verdedigen zijn essentieel in de strijd voor het recht op gezondheid. De vrees ontslagen en vervolgd te worden voor je mening maakt dat onmogelijk en is een flagrante schending van de mensenrechten.

We vragen daarom om in solidariteit met Feride, en duizenden andere vervolgde Turkse academici, de onderstaande petitie te ondertekenen en verspreiden.

Achtergrond

In januari 2016 tekenden 2.218 academici in Turkije een oproep om het staatsgeweld in de Koerdische regio's van het land te stoppen. Sindsdien zijn honderden van hen onderworpen aan gerechtelijke onderzoeken, opsluiting en gewelddadige dreigementen. Sommigen zijn bovendien geschorst of moesten ontslag nemen of het land verlaten.

De academici wordt bovendien verweten terrorisme te steunen, een veelgebruikte beschuldiging om kritische stemmen de mond te snoeren. In juli 2016 was er een mislukte staatsgreep in Turkije. Hierop volgde een tweede golf van repressie. De Turkse overheid wendde de noodtoestand aan om verschillende personen uit de groep van academici te linken aan de staatsgreep, zonder daarvoor een uitgebreid onderzoek te doen. Meer dan 50.000 personeelsleden uit het onderwijs zijn sindsdien uit hun functie gezet, waaronder 41 ondertekenaars van de petitie die werkten in openbare universiteiten. 37.000 werden gearresteerd en wachten op hun proces.[1]

Recente gebeurtenissen

Deze week kregen we te horen dat Feride Aksu eveneens ontslagen is. Bovendien mag ze al sinds een tijdje Turkije niet verlaten. Feride is lid van de People's Health Movement (PHM), een wereldwijd netwerk van gezondheidsactivisten waar ook G3W deel van uitmaakt. We ontmoetten Feride in Brussel tijdens de International People's Health University van PHM in april. Tijdens deze drie daagse van workshops vertelde ze over de onderdrukking die zijzelf en haar collega's ervaren. Ze deelde bovendien strategieën in hoe om te gaan met zulke repressie. Haar vervolging is geen verrassing gezien de context van de laatste maanden en dat maakt het des te meer onaanvaardbaar.

De petitie is een initiatief van The Latin American network of Social Medicine (ALAMES) and the International Association of Health Policy (IAHP), twee gezondheidsorganisaties. Van deze laatste is Feride voorzitster. De petitie vraagt aan de Turkse regering om alle ontslagen academici opnieuw aan te nemen. Bovendien willen ze ook dat de Verenigde Naties tussenkomen om de rechten van de academici te beschermen.

Ik teken de petitie

Hier kan je het statement van PHM lezen. (September 2016)

1 Bron: website van Academics for peace.

598 keer gelezen